Çarşamba, Mayıs 08, 2013

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN

Patlıcan, o kadar lezzetli bir sebze ki hangi yemeğe girse tadına tat katıyor. Onlarca çeşit patlıcan yemeği var. Bugün sizlerle zeytinyağlı patlıcan yemeğini paylaşacağım. Umarım kış gelmeden diğer tarifleri de Bloğuma eklemiş olurum. İşte tarifim.

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN:
4 kişilik
Malzemeler:

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 3 adet orta boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1/2 çay bardağı su
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 veya 1/2 çay kaşığı karabiber
Patlıcanları resimdeki gibi alacalı soyun.. Sonra uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün. Küçük kareler şeklinde doğrayın. Kararmamaları için üzerini örtecek kadar, 1 tatlı kaşığı tuz karıştırdığınız suya koyun.
Kuru soğanı, küçük yemeklik parçalar halinde doğrayın. Sarımsakları ezin. Sivri biberleri yine yemeklik doğrayın. Domateslerin birini rendeleyin. Kalan 2 tanesinin kabuklarını soyup, küçük parçalar halinde doğrayın.
Tencereye sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı katın. Bir kaç defa karıştırarak kavurun. Biberleri ekleyin. Biberler ölüp, soğanlar sararınca salçayı katın. Domates rendesini ekleyin.
Tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanların suyunu patlıcanları ezmeden avucunuzla sıkın. Patlıcanları da tencereye katın. Üzerine küp kesilmiş domatesleri, tuz ve karabiber kattıktan sonra suyu ekleyin. Kaynamaya başladığı anda ateşi iyice kısın ve yaklaşık 20 dakika pişirin. Pişmesine yakın patlıcanları çok fazla zedelemeden tatlar karışsın diye hafifçe karıştırın.
Soğuyunca yada ılınınca servis yapın. Maydanoz görsellik içindir. Ama isterseniz ekleyebilirsiniz.
NOT: Her zaman dediğim gibi, zeytinyağlıları mümkünse bir gün sonra servis yapın. Lezzeti ikiye katlanıyor. Yemeğin suyuna gelince, yarım çay bardağı su ve pişerken patlıcan ve domatesin suyu yemek için çok yeterli. Ancak yine de gözünüz yemekte olsun. Suyunu çekerse bir kaç yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Yada patlıcanları çok fazla sıkmazsanız yemek sulu olabilir. Öyle olursa, ateşi yükseltip suyu çektirmeniz yeterlidir.

2 yorum:

  1. çok güzel ve yararlı bı sıte yapmıssınız. ben unıversıte ogrencısıyım yemeklerınızı yaptıgımda evdekı herkes cok begenıyo cok sagolun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğiniz için çok mutlu oldum :) Elimden geldiğince rahatlıkla yapabileceğiniz tarifler vermeye çalışacağım. Umarım her zaman beğeni alırsınız. Okulunuzda başarılar.

      Sil